Öncelikle bu konuyla ilgili olarak, belirtilmesi gereken bir nokta; boşanma süreci her ne kadar eşler arasında gerçekleşse de, bu durumdan en fazla etkilenenler hiç şüphesiz çocuklardır. Bu yüzden çocuklarda boşanma sürecinin dışında değil içindedir, seyirci değil oyuncudur. Boşanmaya karşı çocukların boşanmaya tepkileri çocuğun içinde bulunduğu ortama, sosya-ekonomik duruma,yaşına vb. birçok nedene bağlı olabilir. Yine de; boşanmaya karşı çocukların verdiği ortak tepkiler olabilir.
Örneğin; korku, öfke ve üzüntü duyma, okul ve ders motivasyonu, yeme sorunları, fizyolojik sorunlar, regresyon (gerileme),içinde bulunduğu reddetme, suçluluk duyma gibi…
Burada önemli olan konulardan biri de boşanma sürecinin çocuğa nasıl açıklandığıdır, ebeveynler bu kararı aldıkları zaman her iki ebeveynin de bulunduğu bir ortamda, çocuğun anlayabileceği bir dilde bu kararı ona anlatmalıdırlar.
Çocuğun kafasında karışıklık yaratacak herhangi bir kelime ya da cümleden kaçınmalı( kendi duygularını işin içine katmadan) ve boşanma nedeninin kesinlikle çocukla ilgili olmadığı vurgulanmalıdır.