Çocuklarda Okul ve Ders Motivasyonu

Çocukların okul motivasyonu ile ilgili sorunlara değinmeden önce motivasyonun tanımına bakacak olursak; motivasyon, istekleri, arzuları,dürtüleri ve ihtiyaçları kapsayan genel bir kavramdır. Sahip olduğumuz dürtü ve ihtiyaçlar günlük hayatımızı yönlendirmemize ve harekete geçirmemize neden olan sebeplerdir.

Çocuklarda Okul Motivasyonu Oluşturma

cocuklarda-motivasyon

Motivasyon, insan davranışları konusunda önemli bir etkiye sahiptir, Davranışlarımızı tetikler, yönlendirir ve davranışlarımızı sürdürmemizi sağlar.

Çocukların ders başarısı konusunda motivasyonu düşünecek olursak; motivasyon çocuğun sınırlarını, yeteneklerini ve başarısını belirlemede yardımcı olmaktadır. Bu nedenle ,ders çalışma konusunda motivasyon problemi yaşayan çocukların, akademik başarıları da etkilenmektedir.Ve ailelerinde çocuklarıyla ilgili en çok yakındığı konuların başında, çocuklarının çalışmalara motive olamamaları ve motivasyon problemleri gelmektedir.

Çoğunlukla aileler, kendileri yönlendirmeden çocukların ders çalışmadıklarını ve çocukların dersleri konusundaki isteksizliğinden şikayet etmektedirler. Çocukların dikkatini ve motivasyonunu sağlayamamak aileleri ve öğretmenleri zorlamaktadır.

Çocukların motivasyonlarını arttırmak ve sorunu çözmek için öncelikle; çocuğun hangi motivasyona sahip olduğunu bilmek gerekir.İster çocuk ister yetişkin olsun, insanlar motivasyonu iki şekilde yaşarlar.Bunlardan biri iç motivasyon diğeri ise dış motivasyondur.

İç motivasyona bakacak olursak; bu motivasyon kişinin kendi motivasyonudur,değerleri, istekleri ve hedeflerini içerir. İç motivasyonu olan kişiler;

  • Daha etkili çalışır
  • Daha tutarlı olur
  • Daha iyi öğrenir
  • Başarmak için farklı yollar dener.

Dış motivasyon ise; kişiyi etkileyen, insanların değerlerini, hedeflerini ve ilgilerini içerir ve dışsal ödüllerden kaynaklanır. Çocuk tamamen bu ödüller için hareket eder. Bu tür çocuklar sürekli yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar, kısa sürede tamamlanmayan işlerden çabuk sıkılırlar, en belirgin özellikleri de işlerini ertelemeleridir.Bu tür çocuklar başarı ya da başarısızlığının nedenini başka faktörlerde arar. Bizim toplumumuzda çocukların motivasyonunu arttırmak için daha çok dış motivasyonu arttırmaya yönelik tutumlar sergilenir.Örneğin; çocuk her başarılı olduğunda para vermek, hediyeler almak, çocuğun içsel motivasyonundan çok dışsal motivasyonun gelişmesini sağlar.Böyle olduğunda da çocuk her başarısını ve başarılı olma nedenini dışsal faktörlere bağlamaya başlar. Başka bir örnek verecek olursak; sınavda kalemi bozulduğunu söyleyen çocuk ya da “öğretmen bana taktı” gibi düşünceye sahip olan çocuklarda başarısızlıklarını dışsal faktörlere bağlamaktadırlar.

Bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocuğun iç motiasyonunu oluşturmak önemlidir. Ve aileler öncelikle çocuklarını eleştirmek yerine motivasyon tipini anlamaya ve ona uygun önlemler almaya çalışmalıdırlar.

cocuklarda-okul-motivasyonu.

cocuklarda-okul-ve-ders-motivasyonu

Çocukların Okul Motivasyonunu Artırmak İçin Neler Yapabiliriz?

Çocukların okul motivasyonunu arttırmak için ailelerin yapabileceklerine bakacak olursak;

  • Öncelikle aileler, çocuklarıyla aynı takımda olduklarını onlara hissettirmelidirler.Çocuğa karşı koymak ,inatlaşmak ,cezalandırmak, yargılamak hiçbir sonuca ulaştırmaz ve var olan ilişkiyi de zedeler.Aileler çocuklarına karşı olumsuz tutumlar sergilerler ise, çocuklar kendileri ile ilgili düşünmek yerine ailesine karşı savunucu bir tutum içerisine girer.
  • Aileler çocuklarına “bunu yaptıktan sonra” kuralını uygulayabilirler. Böylece planlama becerileri gelişmemiş çocukların derslerini yaptıktan sonra istedikleri aktiviteyi yapacağını bilmesi; önceliklerinin ne olduğunu da hatırlamasına yardımcı olur.
  • Eğer çocuğunuz notları düşüyorsa ve çalışmıyorsa; onun kendi için yapamadığı yapılandırmayı sizing yapma vaktiniz gelmiş demektir.Odasındaki dikkatini dağıtan aletlerin ortak bir alana çıkarılmasıyla başlanabilir ve odada ne kadar az uyaran olursa çocuğun dikkati o kadar az dağılır.Çocuğunuza çalışma zamanı planlaması yapıp “ödev yapılana kadar bilgisayar yok”diyebilirsiniz.Çalışma saati tüm ödevlerin bitmesini kapsar ve çocuk bu sure içinde en azından dersleri gözden geçirme ve düzeltme ile meşgul olabilir.
  • Çalışma saatini destekleyin, beraber oturun ve çocuk işlerini yoluna koyana kadar ona destek verin.Yapacağı ödevi parçalara bölüp, hangisini once ya da sonra yapacağına beraber karar verebilirsiniz.Çocuğun ders motivasyonunu sağlamanın en iyi yollarından biri de dersin başında geçirdikleri sürenin onlar için sıkıcı olmaktan çıkarılmasıdır.Bu yüzden ders başında geçirilen sure iyi ayarlanmalıdır.Çok uzun süreler yerine 20-25 dakikalık süreler çalışıp ara vermek daha motive edici olabilir.
  • Çocuktan kapasitesinin üstünde beklentiye girilmemeli ve okulda yaptığı küçük aktiviteler bile övgü dolu sözlerle ödüllendirilmesi ve bu şekilde karşılık olması çocuğun ilgisini arttırabilir.
  • Çocuğunuza küçük sorumluluklar vererek, yapabildiği ve başarabildiği şeylerin olduğunu görmesini sağlayın, böylece çocuğunuzun kendine olan güveni de gelişecektir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite ile ilgili detaylı bilgi edinmek için tıklayınız. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bosanma-ve-cocuk
Boşanma ve Çocuk

Öncelikle bu konuyla ilgili olarak, belirtilmesi gereken bir nokta; boşanma süreci he…

Devamını Oku
gelisim-takibi-ve-danismanligi-0-6-yas
Gelişim Takibi ve Danışmanlığı (0-6 yaş)

Günlük yaşamınızda kullandığımız birçok beceri, ilgi ve yeteneklerimizin temeli 0-6 y…

Devamını Oku
okul-donemi-cocuklarinin-gelisim-takibi-ve-danismanligi-6-12-yas
Okul Dönemi Çocuklarının Gelişim Takibi ve Danışmanlığı (6-12 Yaş)

Okula başlama yaşı gelen çocukların dil, bilişsel ve motor becerilerinin yanı sıra so…

Devamını Oku
GüzelbahçeAlsancak